Feriepenger.org

Alt om feriepenger!

Hvordan bruker du feriepengene dine?

 

Selv om ferien for de fleste er overstått er det likevel lov å glede seg til neste gang. Sammen med late dager med familien venter også noen ekstra grunker i form av feriepenger, men hva bruker du egentlig pengene på?

 

Du har sikkert masser av ting å bruke penger på. Det kan være at du vil pusse opp badet, betale ned gjeld eller drømmer om ny bil eller egen hjemmekino.

 

De fleste av oss er nødt til å planlegge økonomien for å få pengene til å rekke hele veien rundt. Selv om feriepengene noen ganger føles som  en «gave» fra arbeidsgiver er de en viktig del av privatøkonomien.

 

Nedenfor kan du lese noen forslag til hva du kan bruke feriepengene på (forslagene står ikke i prioritert rekkefølge).

 

Sportstur 

 

I «feriepenger» ligger det implisitt at pengene er beregnet til å avholde ferie for, og dersom du har styr på privatøkonomien kan feriepengene være et kjærkomment bidrag til deg som vil gjøre litt ekstra ut av ferien.

 

Hva med en sportstur, enten alene eller sammen med venner? Neste sommer arrangeres for eksempel fotball-EM flere steder i Europa, og blant vertsbyene er det flere opplagte reisemål.

 

Sommerklassikeren, Tour de France, er et annet alternativ. Det årlige sykkelløpet er en institusjon i idrettsverdenen, og neste sommer er en opplagt mulighet til å få med deg starten på Touren. De to første etappene arrangeres nemlig i og omkring Nice, en by som allerede besøkes av tusenvis av nordmenn hver sommer.

 

Kilde: Pixabay

 

Allerede nå finnes det spill på nettet på begivenheten hvor Egan Bernal er favoritt til å forsvare sin seier fra Tour de France 2019. Colombianeren står i odds 4 hos bet365. Ingen nordmenn er blant sammenlagtfavorittene, men det bør være gode muligheter til å få se både Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff på veiene rundt den sørfranske storbyen.

 

Kanskje kan det også bli plass til vårt «nye» sammenlagthåp, Carl Fredrik Hagen, i neste års Tour de France.

 

Bli kvitt gjeld

 

All gjeld koster, så dette er en fornuftig måte å bruke feriepengene på. Ved å betale ned på gjelden din reduserer du de faste utgiftene fremover og vil oppleve mer luft i budsjettene.

 

Husk å betale ned på den dyreste gjelden først, for eksempel forbrukslån og kredittkortgjeld. Her betaler du en mye høyere rente enn det du gjør på boliglånet, billånet eller studielånet.

 

Dersom du ikke har forbrukslån eller studielån kan det også være fornuftig å betale ned ekstra på boliglånet. Selv om rentenivået på nåværende tidspunkt er meget lavt vil det å nedbetale gjeld alltid gi en økt form for frihet.

 

Kilde: Pixabay

 

Spar

 

Selv om nedbetaling av gjeld er en indirekte form for sparing, bør den direkte spareformen også overveies når du vurderer hva feriepengene skal brukes på.

 

Det er alltid smart med en bufferkonto til uforutsette utgifter. Kanskje har du planer om å pusse opp badet  eller skifte taket på huset i løpet av de kommende månedene, og da er det greit å ha satt av penger på sparekontoen.

 

Er du ung (under 34 år) kan du vurdere å spare i BSU. Ikke bare får du en attraktiv rente, men du ser også et direkte fradrag på skatteoppgjøret.

 

Dersom det er styr på både spare- og bufferkonto kan det være fornuftig å spare med et lenger tidsperspektiv. I så fall kan sparing i både aksjer og fond være det riktige alternativet for deg og din økonomi.


Copyrighted content. All Rights Reserved.